Εθελοντές πρώτης γραμμής

Η εθελοντική ιστορία της Φωτεινής και του Βαγγέλη ξεκινά λίγους μήνες πριν το 2016. Δύο φίλοι, όπου η πρώτη επηρέασε τον δεύτερο, κατέληξαν να εργάζονται ως εθελοντές μαζί στη Μυτιλήνη, ως ενεργά μέλη της οργάνωσης Praksis. Το κύριο αντικείμενό τους ήταν η δημιουργική απασχόληση των παιδιών-προσφύγων, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της οργάνωσης για τα παιδιά, εντός των κατασκηνώσεων που λειτουργούν οι άνθρωποι της Praksis στο νησί για την ανακούφιση των προσφύγων.

Η Φωτεινή και ο Βαγγέλης είχαν αποφασίσει να γίνουν εθελοντές “πρώτης γραμμής”. Ήρθαν στο Volunteer4Greece για να μάθουν περισσότερα, αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματά τους για τον εθελοντισμό και ειδικότερα για τον εθελοντισμό σε περίοδο κρίσης. Παράλληλα, χρειαζόταν μία κατεύθυνση προς έναν οργανισμό που θα ανταποκρινόταν στο εθελοντικό τους όραμα και τις προσωπικές τους προσδοκίες. Η πρότασή μας προς εκείνους αφορούσε την οργάνωση Praksis, η οποία πραγματοποιεί, ανάμεσα σε άλλες οργανώσεις, αναγνωρισμένο έργο στα νησιά υποδοχής των προσφύγων.
Η σύνδεση έγινε. Με αυτόν τον τρόπο, περάσαμε όλοι μαζί, και τα τρία μέρη, στο επόμενο στάδιο.

Το επόμενο στάδιο; Η Φωτεινή και ο Βαγγέλης έπρεπε να προετοιμαστούν με δύο τρόπους.
Ο πρώτος ήταν η ενημέρωση για το εθελοντικό τους αντικείμενο στο νησί και η υποστήριξη στα πρακτικά ζητήματα που γεννούσαν απορίες.
Ο δεύτερος αφορούσε την ψυχολογική προετοιμασία τους.
Η προσπάθεια για την προεργασία που απαιτούνταν για τους δύο εθελοντές μας έγινε από κοινού με την οργάνωση Praksis, ενώ στη συνέχεια το Volunteer4Greece ανάλαβε την περαιτέρω ψυχολογική ενδυνάμωσή τους. Για τον λόγο αυτό, η Φωτεινή και ο Βαγγέλης, παρακολούθησαν ένα από τα τρίωρα βιωματικά σεμινάρια, με ειδικό περιεχόμενο για τους εθελοντές πεδίου, που συνδιοργανώνει το Volunteer4Greece με την ομάδα των ψυχολόγων του ProcessWork Hub (μπορείτε να δείτε περισσότερα για τα σεμινάρια εδώ).

Το ταξίδι τους ξεκίνησε και η Φωτεινή διηγείται την εθελοντική τους εμπειρία από καρδιάς, στα κείμενα που ακολουθούν.

Εμείς, η ομάδα του Volunteer4Greece ευχαριστούμε τη Φωτεινή και τον Βαγγέλη για το ταξίδι που πραγματοποιήσαμε μαζί τους και ευχόμαστε η εμπειρία τους να παρακινήσει κι άλλους ανθρώπους να κάνουν πράξη αυτό που σκέφτονται – να προσφέρουν!