ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), είναι ένας διεθνής, ανεξάρτητος, ιατρικός ανθρωπιστικός οργανισμός, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε ανθρώπους που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, φυσικές καταστροφές και αποκλεισμό από την υγειονομική περίθαλψη.  Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λειτουργεί από το 1990, παρεμβαίνοντας όπου υπάρχει ανάγκη, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και εντός των συνόρων της χώρας.

Image

 

Ένας τέτοιος ανθρωπιστικός οργανισμός, στο μέγεθος των ΓΧΣ, που η εμβέλειά του ακολουθεί το σύνθημα “όπου υπάρχει ανάγκη”,  χρειάζεται ένα εθελοντικό ανθρώπινο δυναμικό, ικανό και πρόθυμο να επανδρώσει τις επάλξεις που προστάζουν οι δύσκολοι καιροί του κόσμου μας. Οι ανάγκες του οργανισμού αφορούν κυρίως ιατρικό προσωπικό αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα, οι ΓΧΣ χρειάζονται γενικούς γιατρούς, χειρουργούς, γυναικολόγους, μαίες, ψυχολόγους, αναισθησιολόγους, αλλά και τεχνικούς, οικονομικούς διαχειριστές-συντονιστές, ειδικούς στην εξυγίανση νερού, συντονιστές ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι λόγω της διετούς βίαιης σύρραξης στη Συρία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα,  ζητούν άμεσα χειρουργούς, αναισθησιολόγους και γυναικολόγους.

Ένας απ’ τους λόγους που καθιστούν το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τόσο σημαντικό, είναι ότι προσπαθούν οι δράσεις τους να έχουν απόηχο και οι ενέργειές τους να αντηχούν ακόμα και αφού το εθελοντικό προσωπικό έχει αποχωρήσει. Γιατί όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία:  “Αν θες να βοηθήσεις ένα φτωχό μην του δίνεις ένα ψάρι αλλά μάθε του να ψαρεύει.”

Έτσι λοιπόν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πέρα από την ειδικότητά τους, θα πρέπει να είναι εφοπλισμένοι και με γνώσεις επαρκείς για να εκπαιδεύσουν και να καθοδηγήσουν  το ντόπιο προσωπικό της χώρας που θα επισκεφθούν. Για παράδειγμα, ο γιατρός κατά τη διάρκεια της ιατρικής πράξης εκπαιδεύει τους ντόπιους γιατρούς.  Η εκπαίδευση του ντόπιου πληθυσμού λοιπόν είναι  ένας  σημαντικούς ρόλος όλων των ειδικοτήτων.

 Image

Αν σκέφτεσαι να γίνεις εθελοντής στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα,  εκτός από τα απαραίτητα προσόντα που πρέπει να έχεις:   http://www.msf.gr/doctor, είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσεις την ευθύνη η οποία εμπεριέχεται , βέβαια, σε κάθε εθελοντική πράξη, αλλά είναι μεγαλύτερη όταν μέσα σε αυτή εμπλέκονται ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτό οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν ζητάνε απλά μερικές ώρες από τον χρόνο σου, αλλά τη δέσμευσή σου ως προς την εκπλήρωση του σκοπού και του έργου τους.

Όπως υποστηρίζει και η υπεύθυνη ανεύρεσης εθελοντών των ΓΧΣ, Μαρία Σκουλά, οι εθελοντές κερδίζουν τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.  Όσον αφορά το επάγγελμά τους, οι εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αποκτούν πολλές δεξιότητες και εμπειρίες. Γιατί -κακά τα ψέματα- το να ασκείς το επάγγελμά σου μέσα στην ασφάλεια της χώρας σου και με τη βοήθεια των διάφορων εργαστηριακών ευρημάτων, είναι διαφορετικό  από το να εργάζεσαι σε ένα άγνωστο περιβάλλον με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και με ελλιπή μέσα στη διάθεσή σου.  Αυτές οι συνθήκες όμως είναι ταυτόχρονα και ένα μάθημα αυτογνωσίας, “γιατί βγαίνουν από μέσα σου πράγματα που δεν ήξερες ότι είχες- και καλά και άσχημα”.

 Image

Αν λοιπόν πιστεύεις ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη δεν μπορούν να περιοριστούν μέσα σε κουτάκια με επιγραφές όπως “έθνος”, “φυλή”, “θρησκεία”, “φύλο”, γιατί τα ξεπερνούν, ίσως είναι ώρα να αφήσεις πίσω σου τα σύνορα, γιατί άνθρωποι πέρα από αυτά σε χρειάζονται.

Επιμέλεια: Κατερίνα Βνάτσιου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s