Οργάνωση ΓΗ

Μυρμήγκια στο μικροσκόπιο, μέλισσες στις βιτρίνες, ακόμη και κατσαρίδες που αναπαράγονται, ήταν μερικά απ’ αυτά που αντίκρισα στο «κέντρο της Γης» και γίνονται αφορμή για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Μια «βουτιά» στη ζωή και τη σημασία του μικρόκοσμου για την επιβίωση των οικοσυστημάτων αλλά και του ανθρώπου. Η βόλτα στο κέντρο της Γης στο Ίλιον, στα πρώην κτήματα της Βασίλισσας Αμαλίας, όπου διασώζονται και όλα τα κτήρια της εποχής, αποτελεί για όλες τις ηλικίες μια ενδιαφέρουσα βιωματική εμπειρία. Επιχειρεί να συνδέσει τους κρίκους της αλυσίδας και να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της πυραμίδας της ζωής και να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους για το καταναλωτικό μοντέλο που έχουμε υιοθετήσει. Η αλλαγή του μοντέλου αυτού συνεπάγεται την οικοδόμηση της περιβαλλοντικής-κοινωνικής νοημοσύνης.

Οργάνωση Γη 3

Μιλώντας με την υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης Γη, Μελίνα Λεγάκη, έμαθα πως η περιβαλλοντική-κοινωνική νοημοσύνη που θέλουν να περάσουν στον κόσμο, είναι ένας τρόπος που θα πρέπει να σκεφτόμαστε σαν κοινωνίες. «θα πρέπει να αναδιαμορφώσουμε το πατάμε στον πλανήτη, πρέπει να υπάρχει μια πιο συνεπείς κατανάλωση και μια καινούργια εκπαίδευση». Ο κήπος με τα δέντρα που «συνομιλούν» εντυπωσιάζει, εξίσου και οι στάβλοι με τα άλογα, πριν καταλήξω στα βιολογικά περιβόλια και στα φυσικά οικοσυστήματα που δημιουργήθηκαν.

Οργάνωση Γη 1

 

Η κ. Λεγάκη τόνισε πως ουσιαστικά επανεκπαιδεύουν τα παιδιά στο να «ακούσουν» τη φύση, ότι η φύση έχει τις λύσεις αρκεί να τη σεβαστούμε. Λαχανικά, αρωματικά φυτά, αλλά και δηλητηριώδη, όπως το κώνειο, μπορούν να δουν, να νιώσουν και να μυρίσουν οι επισκέπτες. Η ξενάγησή μου στο πάρκο ήταν στην ουσία μια βόλτα στη φύση. Ο κήπος της βιοποικιλότητας δεσπόζει στο κέντρο της Γης. Τρεις λίμνες με νούφαρα, καλάμια και πλούσια βλάστηση, προσελκύουν ζωή. «Πριν δύο χρόνια εδώ ήταν χώρος για μπάζα, δεν είχε φυτρώσει τίποτα. Αυτό που κάναμε εμείς και ήταν το στοίχημά μας, ήταν να δημιουργήσουμε έναν κήπο, έναν τόπο που όπου κι αν γυρίσεις θα βρεις κάτι διαφορετικό και αυτό είναι η βιοποικιλότητα», πρόσθεσε. Το ταξίδι στο Κέντρο της Γης απέχει μόλις 6μισι χιλιόμετρα από την Ομόνοια και είναι ένα ταξίδι βιωματικό, με χρώμα, γεύση και μυρωδιές που κανείς δεν περιμένει να βρει στο κέντρο μιας μητρόπολης. Αποτελεί μια αφορμή για προβληματισμό και επιστροφή στις βασικές αξίες της ζωής.

 

Επιμέλεια: Θεόφιλος Μαρούσης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s