ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, (ΕΛΒΙ), είναι ένας πολιτιστικός, εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που λειτουργεί εδώ και 36 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1977 και διοικείται από ένα ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο.

Ο στόχος της είναι η προβολή του ποιοτικού βιβλίου, που όπως λέει και η υπεύθυνη της Λέσχης κυρία Κραβαρίτη «Αυτές οι τρεις λέξεις κρύβουν μέσα τους ένα μεγάλο αγώνα, εκείνον της επιλογής του βιβλίου, της διάδοσης του στους αναγνώστες, στους φίλους του βιβλίου. Να μάθουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν, αλλά και τους ενήλικες».

Η δράση της Λέσχης εκφράζεται ποικιλότροπα μέσα από 24 προγράμματα και 2000 πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έχει δημιουργήσει 660 δανειστικές βιβλιοθήκες, υψηλής αναγνωσιμότητας, σε ακριτικά και απομονωμένα χωριά που δεν διαθέτουν ούτε βιβλιοπωλείο. Η Λέσχη έχει διοργανώσει 650 εκθέσεις βιβλίων, 660 εκδηλώσεις με θέμα «Μ’ ένα βιβλίο συζητώ», 130 παιδαγωγικές – ψυχαγωγικές δραστηριότητες, πολιτιστικές εκδρομές, φεστιβάλ βιβλίου και εκδίδει το περιοδικό, «Βιβλίο και Ζωή».

528277_301061900026300_146419851_n

Η γραμμή πλεύσης της Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου είναι το πάθος για το καλό βιβλίο, η προβολή και η διάδοση του, η καλλιέργεια του διαβάσματος, η ανανέωση της σχέσης με τη γνώση, την έμπνευση και την ψυχαγωγία που προσφέρει το ποιοτικό βιβλίο. Η ενίσχυση, επίσης, της δημιουργικής επικοινωνίας με τους αναγνώστες, η σύνδεση του βιβλίου με την καθημερινή ζωή, η προσφορά ενός έργου πολιτισμού, καθώς και η ανάδειξη του σύγχρονου προσώπου μιας Ελλάδας που διαβάζει, στοχάζεται και αγωνίζεται.

Οι ανάγκες του οργανισμού για εθελοντές είναι μεγάλες και υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, αφού εκείνοι που δεν εργάζονται καταφεύγουν στην εθελοντική εργασία. Πριν από δυο χρόνια δεν υπήρχε διαθέσιμος κόσμος, ενώ τους τελευταίους έξι μήνες έχουν πλεόνασμα εθελοντών. Διαθέτουν πια την πολυτέλεια ανθρώπων που ασχολούνται με τις δημόσιες σχέσεις, με το marketing, με την γραφιστική. Οι ίδιοι, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους και την ειδικότητα τους, αναλαμβάνουν και μια θέση. Ακόμα και η απλή ανάγνωση ενός βιβλίου από κάποιον με την υποχρέωση να πει στην ΕΛΒΙ τη γνώμη του για αυτό, θεωρείται εθελοντισμός. Ο κάθε εθελοντής μπορεί να προσφέρει όσο χρόνο θέλει εκείνος στην ΕΛΒΙ, «μέχρι να βρει δουλειά», απαντάει η κυρία Κραβαρίτη και ανεξάρτητα από την ηλικία του. Οι δυο βασικοί εθελοντές είναι ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας της Λέσχης, που προσφέρουν τη βοήθεια τους από την ίδρυση της.

IMG_20130614_214042

Γιατί ένας εθελοντής να προσφέρει το χρόνο του στην Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου; Ο εθελοντής, θα πρέπει να αγαπάει το βιβλίο για να πάει και να παραμείνει στην ΕΛΒΙ! Πέρα από το γεγονός ότι θα το χρησιμοποιήσει στο βιογραφικό του και θα γεμίσει την ημέρα του, έχει πνευματικές και προσωπικές απολαβές! Ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά στην πρόσκληση για εθελοντική εργασία. Παλαιότερα, ήταν πρόθυμοι κυρίως οι συνταξιούχοι. Σήμερα είναι και τα νέα παιδιά, ειδικά αφού τελειώσουν τη σχολή τους. 

«Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει θετικά την εθελοντική εργασία, αφού ο κόσμος προτιμά να κάνει κάτι δημιουργικό για να περνά η ημέρα του από το να κάθεται σπίτι του να πλήττει και να μαραζώνει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κυρία Κραβαρίτη.

Μια από τους εθελοντές της ΕΛΒΙ, σπούδασε Μεταφραστικό στη Γαλλία και έψαχνε για δουλειά δύο χρόνια χωρίς ανταπόκριση. Έτσι, αποφάσισε να προσφέρει εκεί εθελοντική εργασία, γιατί, όπως η ίδια λέει, το κλίμα είναι πολύ ανθρώπινο και φιλικό! Συνεχίζει να προσφέρει τη βοήθεια της για τρεις μήνες, τρεις φορές την εβδομάδα και βοηθάει σε ότι φανεί χρήσιμη! Η εθελοντική εργασία την βοηθάει να ξεπεράσει κάποιους από τους φόβους της, όπως εκείνον του καινούργιου, σε ένα εργασιακό περιβάλλον για παράδειγμα αφού δε διαθέτει εμπειρία και προϋπηρεσία! Και ειδικά ένα τόσο φιλικό περιβάλλον τη βοηθάει να εξελίσσεται, να χαλαρώνει και να αντιμετωπίζει θετικά αυτά που την αγχώνουν. Θα πρότεινε ανεπιφύλακτα σε κάποιον να προσφέρει εθελοντική εργασία, γιατί δεν έχει παρά μόνο να κερδίσει!

Επιμέλεια: Μαστρογιάννη Ευαγγελία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s