ΕΠΑΨΥ ( εταιρεία περιφερειακής ανάπτυξης και ψυχικής υγείας)

Η εθελοντική οργάνωση ΕΠΑΨΥ ( εταιρεία περιφερειακής ανάπτυξης και ψυχικής υγείας) δραστηριοποιείται στο χώρο του εθελοντισμού απο το 1988. Αυτό που προτείνει είναι η προσφορά μιας εναλλακτικής μορφής παροχής ψυχιατρικής φροντίδας. Στις μέρες μας διαθέτει 11 στεγαστικές δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, 2 κινητές μονάδες στις Κυκλάδες και ένα Κέντρο Ημέρας στα Μελίσσια.

PENTAX DIGITAL CAMERA

Ο σκοπός του ΕΠΑΨΥ είναι η παροχή ολοκληρωμένων εξατομικευμένων υπηρεσιών ψυχιατρικής υποστήριξης σε όλο το ηλικιακό φάσμα του πληθυσμού των ληπτών ψυχικής υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συνεργασίας με τις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες, την ενεργοποίηση των οικογενειών των ληπτών βοήθειας, των επαγγελματιών στο χώρο της ψυχικής υγείας, τους τοπικούς φορείς και το κοινωνικό σύνολο. Ο οργανισμός προχωρά στην αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου, είτε οικονομικού είτε ανθρώπινου, πόρου προκείμενου να ενημερώσει το ευρύ κοινό και να τονίσει τη σημασία της παροχής ψυχιατρικής βοήθειας στις μέρες μας.

Η  κυρία Στουραίτου Σοφία, η οποία είναι ψυχολόγος και υπεύθυνη της στεγαστικής δομής στην Πεντέλη μας λέει τα εξής:

«Στόχος του ΕΠΑΨΥ είναι  η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, ανθρώπων οι οποίοι αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες. Η κάθε στεγαστική δομή παρέχει υπηρεσίες σε ψυχικά ασθενείς (ανάπτυξη των  γνωστικών, κοινωνικών και κινητικών δεξιοτήτων τους). Η πραγματοποίηση του στόχου αυτού επιτυγχάνεται μέσω της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των μελών και τις ομαδικές δραστηριότητες που κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα.

PENTAX DIGITAL CAMERA

Το προφίλ των εθελοντών του οργανισμού απαρτίζεται από μια πληθώρα στοιχείων. Σίγουρα χρειαζόμαστε ειδικούς επαγγελματίες και φοιτητές που να σχετίζονται με τον χώρο της ψυχικής και σωματικής υγείας. Επίσης κάθε βοήθεια που παρέχεται από απλούς πολίτες είναι αποδεκτή και αναγκαία. Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν πιο άμεση βοήθεια λαμβάνουν εκπαίδευση προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως χρειάζεται όρεξη , κίνητρο, διάθεση και γνώση.

Η κρίση δεν έχει επηρεάσει όσο θα περιμέναμε τον εθελοντισμό. Αντίθετα παρατηρούμε την αύξηση αιτημάτων αποφοίτων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας καθώς επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις και πρακτική εμπειρία πάνω στο αντικείμενο τους. Επιπλέον αυξάνεται και ο αριθμός αιτημάτων από πολλούς πολίτες, οι οποίοι θέλουν να καλύψουν δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο.»

 PENTAX DIGITAL CAMERAΟ Θανάσης Αραμπατζής είναι απόφοιτος του ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας στην Κρήτη και παρέχει εθελοντική βοήθεια στο ΕΠΑΨΥ από το Σεπτέμβριο του 2012. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ ή μελετά βιβλία που σχετίζονται με την σπουδή του. Πιο συγκεριμένα μας λέει

 

«Προσφέρω εθελοντικά το χρόνο μου κυρίως λόγω του ότι είμαι ευαισθητοποιημένος προς τα άτομα με ψυχικές ασθένειες. Επιπλέον νοιώθω ότι το έργο μου στον οργανισμό έχει ένα δημιουργικό αποτέλεσμα για την κοινωνία. Οι αρμοδιότητες μου είναι διάφορες. Μερικές φορές αναλαμβάνω μέρος σε δράσεις του οργανισμού. Κάποιες άλλες συνοδεύω μέλη σε εξόδους ή σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Συνεργάζομαι με μέλη από άλλες δομές, ενώ επισκέπτομαι και άλλες δομές ως μέρος της πρακτικής μου και στην προσπάθεια να έρθω σε επαφή με άλλους εθελοντές. Έχω επιλέξει συγκεκριμένα το ΕΠΑΨΥ καθώς σχετίζεται με το αντικείμενο των σπουδών μου και μου παρέχει πρακτική γνώση και εμπειρίες. Έρχομαι σε επαφή με επαγγελματίες που έχουν πολλές γνώσεις και έτσι μαθαίνω καινούργια πράγματα. Ένα άλλο σημαντικό είναι η καταπολέμηση των προκαταλήψεων όσον αφορά άτομα με ψυχικές ασθένειες. Προσωπικά η εθελοντική εργασία γεμίζει δημιουργικά τον χρόνο μου χωρίς να αποκλίνω από τις καθημερινές μου υποχρεώσεις και θα την πρότεινα σε όποιον θέλει να αποκτήσει εμπειρίες στη ζωή του και να προσφέρει έργο στην κοινωνία.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s