ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-KID & FAMILY

Ο οργανισμός «Παιδί και Oικογένεια» ξεκίνησε να λειτουργεί το 2007 και ιδρύθηκε από την κ. Ρουμπίνη Τερζάκη. Αφορμή για τη δημιουργία του στάθηκε το κίνημα των ‘emo’. Η κ. Τερζάκη αναφέρει «Αυτά τα παιδιά ήταν μια κραυγή διαμαρτυρίας, μεγαλώνανε μόνα τους μπροστά σε δύο οθόνες: της τηλεόρασης και του υπολογιστή. uΈτσι, ξεκινήσαμε τη δράση μας. Αρχικά, μοιράζαμε δωρεάν παιχνίδια και πράγματα που χρειαζόντουσαν τα παιδιά. Στη συνέχεια, όμως, είδαμε πως μας ζητούσαν και άλλα πράγματα όπως πάνες και απορρυπαντικά. Γι’ αυτό το λόγο απευθυνθήκαμε στα σχολεία που μας έδωσαν λίστες με υπερχρεωμένα νοικοκυριάΑπό τότε, ως βασικός στόχος της οργάνωσης, τέθηκε να συνεχίσει ο άνθρωπος να αισθάνεται ενεργό μέλος της κοινωνίας. Η δωρεάν βοήθεια που προσφέρεται σε οικογένειες με ανήλικα παιδια είναι τόσο ψυχολογική, όσο και υλική, μέσω των δωρεάν διανομών. Αντίστοιχες δράσεις έχουν γίνει για εργαζόμενους, φοιτητές και ανέργους, ενώ αν γίνουν συνδρομητές στο «Παιδί και οικογένεια», θα μπορούν να ψωνίζουν  από τα παντοπωλεία της οργάνωσης πολύ πιο φθηνά, συγκριτικά με τα καταστήματα.

Όσον αφορά τους εθελοντές που αποτελούν τον πυρήνα του οργανισμού, αριθμούνται στους 535.
l
Οι πραγματικές ανάγκες της οργάνωσης, όμως, ανάγονται στα 1200 άτομα, καθώς οι οικογένειες στις οποίες προσφέρεται βοήθεια αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και φτάνουν τις 4672.Ο οργανισμός, στην προσπάθεια του να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες αναζητά εθελοντικό προσωπικό, όπως ψυχολόγους για την υποστήριξη στις «φωλιές» του οργανισμού, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρούς διαφόρων ειδκοτήτων και εκπαιδευτικούς για την παροχή δωρεάν μαθημάτων στα παιδιά Οι εθελοντές του οργανισμού αποκτούν τόσο συναισθηματικό πλούτο, όσο και βεβαιώσεις ή συστατικές επιστολές για την εθελοντική τους εργασία από ειδικούς επαγγελματίες-συνεργάτες της οργάνωσης. «Αν και ο κόσμος ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο στην εθελοντική εργασία, επηρεασμένος και από την οικονομική κρίση, δεν υπάρχει εθελοντική συνείδηση» τονίζει η υπεύθυνη του οργανισμού. Εξηγεί, πως «Ο εθελοντισμός πρέπει να περάσει στην εκπαίδευση και να είναι υποχρεωτικός στα σχολεία, γιατί μόνο αν έχουμε κοινωνική συνειδηση κοινωνικού συμφέροντος, υπάρχει κοινωνία.»

p Η κ.Ρουμπίνη Τερζάκη, ιδρύτρια και εθελόντρια του «Παιδί και Οικογένεια», σπόυδασε κοινωνιολογία, μουσική και ζωγραφική στην σχολή καλών τεχνών, ενώ παράλληλα με την οργάνωση διοικεί και τη δικιά της επιχείρηση διαφήμισης. Όπως δηλώνει η ίδια ο εθελοντισμός αποτελεί το Α και το Ω για να παραμέινει άνθρωπος και να μην ξεφύγει από τις αρχές της, γιατί της θυμίζει πως είναι η πραγματικότητα. Σκεπτόμενη το όφελος που αποκομεί από την εθελοντική της δράση, αναφέρει: «Η ψυχολογία μου σώζεται ακόμα επειδή είμαι εθελόντρια, αλλίως θα είχα πάθει την κατάθλιψη που έχει πάθει όλος ο κόσμος.».

Για την κ. Τερζάκη η τέχνη και ο εθελοντισμός είναι οι  μόνοι τρόποι για να διατηρήσει κανείς την κοινωνία σε ανθρώπινο και αξιοπρεπές επίπεδο με υγιείς στόχους. Γι’ αυτό το λόγο, μέσω της οργάνωσης συμβουλεύει τον κόσμο: «Όποιος δεν έχει γίνει ακόμα εθελοντής έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και καλό θα ήταν να μη το αναβάλλει ούτε ώρα.»

 Επιμέλεια,Δανάη Σκουτέρη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s