Make a wish

ffΌλα ξεκίνησαν το μακρινό, πια, 1980 στο Φοίνιξ των Η.Π.Α. Ο 7χρονος Chris είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από λευχαιμία και το παιδικό του όνειρο έμοιαζε απίθανο να πάρει σάρκα και οστά.

 Ποιο ήταν το παιδικό του όνειρο; Να γίνει αστυνομικός. Τότε, οι συγγενείς, οι φίλοι αλλά και απλοί γείτονες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το όνειρο του πιτσιρικά. Έτσι και έγινε. Ο Chris για μία μέρα ορκίστηκε και έγινε επίτιμο μέλος της αστυνομίας και έζησε την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής του.

 Η κίνηση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, ενέπνευσε πολύ κόσμο και κίνησε το ενδιαφέρον όχι μόνο στις Η.Π.Α, αλλά και σε άλλα κράτη. Η ιστορία του Make-A-Wish στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1996 με πρώτη ευχή του 10χρονου Ανδρέα, ο οποίος ήθελε να παίξει στον Ολυμπιακό, την αγαπημένη του ομάδα. Ο Ανδρέας μπόρεσε και αυτός να ζήσει το όνειρο του, καθώς έπαιξε σε μία προπόνηση της ομάδας κοντά στους ”ήρωες” του, ενώ στη συνέχεια κατάφερε να βγει νικητής και στη μάχη με την αρρώστια του. Τα λόγια του, λίγο μετά τη πραγματοποίηση της ευχής του: ”Αν ένα απίστευτο όνειρό σου έγινε πραγματικότητα, τότε και το όνειρο σου να γίνεις καλά, έρχεται πιο κοντά”.

 Στην Ελλάδα λοιπόν, η Make-A-Wish, αλλιώς Κάνε-Μια-Ευχή-Ελλάδος, είναι η σημαντικότερη μη κερδοσκοπική εταιρία με κύρια απασχόληση της τη πραγματοποίηση ευχών σοβαρά άρρωστων παιδιών. t<Η εταιρία έχει την έδρα της στη Γλυφάδα της Αττικής, αλλά και ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών σε όλη τη χώρα.

 Σε αυτούς στηρίζεται το έργο της οργάνωσης, καθώς εκείνοι προσφέρουν τον χρόνο τους με μοναδικό τους όφελος την εκπλήρωση των ευχών των παιδιών. Μάλιστα, οι ίδιοι οι εθελοντές δίνοντας μια κατάθεση ειλικρίνειας παραδέχονται ότι συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς κάνει στους ίδιους καλό, καθώς όπως υποστηρίζουν, η εμπειρία εκπλήρωσης μιας ευχής ενός σοβαρά άρρωστου παιδιού είναι πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας για τους ίδιους. 

Ο Βενιαμίν εργάζεται εθελοντικά σε οικοτροφείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες ως ψυχολόγος-ρεφλεξολόγος. “Από μικρός, όπου έβρισκα εθελοντική ομάδα… χωνόμουν” μας λέει χαρακτηριστικά, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα η δεκαετής πλέον παρουσία του στο Κάνε Μια Ευχή. Γιατί όμως επέλεξε τον συγκεκριμένο οργανισμό για εθελοντική εργασία;
ki“Το χαμόγελο που παίρνεις από τα παιδιά είναι κάτι που δεν το βρίσκεις τόσο εύκολα σε άλλους εθελοντικούς οργανισμούς”, ήταν η απάντησή του και συμπληρώνει πως “αυτή η αμεσότητα είναι κάτι μοναδικό”. Όσον αφορά την προτροπή του προς υποψήφιους εθελοντές; “Κάντο για να νιώθεις εσύ καλύτερα, γιατί εσύ μετά σίγουρα θα νιώθεις καλύτερα”.

Μέσα από συζήτηση με την διευθύντρια του “Κάνε Μια Ευχή (Make A Wish)”, σε εκδήλωση στο Σύνταγμα, μαθαίνουμε ότι βασικός στόχος του ιδρύματος είναι “να πραγματοποιηθούν οι ευχές των παιδιών με απειλητικές ασθένειες”. Οποιοσδήποτε θέλει να προσφέρει εθελοντικά την εργασία του είναι ευπρόσδεκτος. Οι προϋποθέσεις ελάχιστες: “Θα πρέπει να είναι άνω των 18, να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να θέλει πραγματικά να βοηθήσει. Αυτό είναι το βασικό”. Τι μπορεί όμως να κάνει ένας εθελοντής; “ Τους (εθελοντές) έχουμε χωρίσει σε κάποιες ομάδες, ανάλογα με τις ικανότητες του καθενός. wΓραφεία, είδη bazaar… Φυσικά η πιο βασική είναι η ομάδα ευχής,που επισκεπτόμαστε τα παιδιά και παίρνουμε την ευχή τους για να την εκπληρώσουμε”. Συμφωνώντας ουσιαστικά με τον Βενιαμίν, η υπεύθυνη για τους εθελοντές τονίζει ότι αυτό που κερδίζει κάποιος που συμμετέχει στο Κάνε Μια Ευχή (Make A Wish) είναι “η ψυχική ενδυνάμωση για τον ίδιο” ενώ στο ερώτημα αν η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον αριθμό τον εθελοντών, απαντά πως “έχουμε φτάσει τους 520 εθελοντές. Η κρίση δεν έχει επηρεάσει τους εθελοντές, έχει επηρεάσει τις δωρεές και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μαζέψουμε χρήματα για να πραγματοποιήσουμε την ευχή ενός παιδιού…”

Η εταιρία πραγματοποιεί αρκετές εκδηλώσεις τον χρόνο με στόχο βέβαια την εύρεση πόρων για την εκπλήρωση ευχών των παιδιών. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις, υπάρχει η μέρα Παγκόσμιας Ευχής, κατά τη διάρκεια της οποίας, ακόμα και φέτος με τις δεδομένες οικονομικές δυσκολίες, πραγματοποιήθηκαν οι ευχές τριών παιδιών. Άλλη σημαντική διοργάνωση είναι το Family Fan Day, ενώ το Κάνε-Μια-Ευχή-Ελλάδος συμμετέχει σε διάφορα Bazaar, αλλά και στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. 

Επιμέλεια,

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΝΙΟΥΔΑΚΗΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΖΙΒΑΣ-ΠΕΤΡΟΒΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΧΡΗΣΤΟΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ, ΕΛΕΑΝΝΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΛΟΥΝΗΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s