ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Picture2Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην προσφορά των εθελοντών του, οι οποίοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες με βάση τα ενδιαφέροντα και το χρόνο τους. Oι εθελοντές προσφέρουν τη βοήθειά τους σε δράσεις ευαισθητοποίησης με παρουσιάσεις για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, την αρκούδα, το λύκο και γενικότερα για την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον ή σε εκπαιδευτικές δράσεις υλοποιώντας προγράμματα σε σχολεία όλης της επικράτειας. Οι «Αρθούροι», όπως ονομάζονται, είναι νέοι άνω των 18 ετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης έφηβοι με τους γονείς τους. Αυτό που τους χαρακτηρίζει  είναι η αγάπη τους για το περιβάλλον και την άγρια ζωή και η προσπάθεια για τη διατήρησή τους. Έχουν όρεξη για δουλειά και για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Επιπλέον, συμμετέχουν σε εργασίες πεδίου, όπως είναι η ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας και λύκου, σε εργασίες γραφείου, σε φυτεύσεις, αναδασώσεις και καθαρισμούς.Τέλος, οι εθελοντές βοηθούν στις εργασίες των Καταφυγίων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο νομό Φλώρινας. Εξαρχής αντιμετωπίζονται ως συνεργάτες και αναλαμβάνουν εξειδικευμένο ρόλο.

Τα εθελοντικά προγράμματα υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οι εθελοντές που συμμετέχουν σε δράσεις στην πόλη ορίζουν τη συμμετοχή τους με βάση το πρόγραμμα τους. Το ευτυχές είναι ότι υπάρχουν εθελοντές που εγγράφονται και παραμένουν ενεργοί για χρόνια. Picture1Στα προγράμματα των Καταφυγίων ο εθελοντής έχει δυνατότητα διαμονής από 3 μέχρι και 7 ημέρες και έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει όσες φορές επιθυμεί κατά τη διάρκεια του έτους. Στην περίπτωση αυτή δεν περιλαμβάνονται οι εθελοντές που έρχονται στο πλαίσιο προγράμματος πρακτικής άσκησης ή EVS.

 Η διάθεση και η αφοσίωση των εθελοντών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αποτυπώνεται στα λεγόμενά τους: «Πήγα στο καταφύγιο στο Νυμφαίο της Φλώρινας περισσότερο από περιέργεια, για να δω τις αρκούδες και αυτό ήταν!  Love at first sight! Ερωτεύτηκα τους ανθρώπους, τα ζώα, την εθελοντική εργασία. Βρήκα ένα κομμάτι του εαυτού μου που δεν ήξερα ότι υπάρχει. Από τότε δεν σταμάτησε η ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και συναισθημάτων με τα παιδιά στα σχολεία, τους εθελοντές και τα άτομα που  ενδιαφέρονται στις εκδηλώσεις». Μία ακόμη εθελόντρια δηλώνει: «Παρακινούμενη αρχικά από την αγωνία μου για τον κόσμο στον οποίο ζω με κέρδισε η φιλοσοφία και η συνέπεια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, με μάγεψε η φύση της Δυτικής Μακεδονίας και με ξανάφεραν πίσω οι άνθρωποι που βρήκα εδώ, οι οποίοι με μέτρο και με πάθος δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους για όλους μας, δίποδους και τετράποδους».

Τα οφέλη που αποκομίζουν οι εθελοντές από την ενασχόληση αυτή είναι πολλαπλάσια του σημαντικού τους έργου. Μέσα από τη συμμετοχή τους αποκτούν ομαδικό πνεύμα, νέες δεξιότητες και εμπειρίες. Εξειδικεύονται στο αντικείμενο των σπουδών τους, ενώ γνωρίζουν νέους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες.

 Picture3Γενικότερα, η ανταπόκριση του κόσμου στην πρόκληση του εθελοντικού έργου είναι έκδηλη, κυρίως για τις εργασίες των Καταφυγίων, τις περιστασιακές δράσεις  (καθαρισμούς, φυτεύσεις) και για τον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Μέσω των εθελοντικών δράσεων οι νέοι γίνονται ενεργά μέλη της κοινωνίας αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι των λύσεων σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Η συνολική προσφορά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στην άγρια ζωή και το περιβάλλον είναι ο δείκτης που επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή και η προσφορά των εθελοντών έχει αντίκρισμα. Επιπλέον, υπάρχουν εθελοντές που μια και η κρίση δεν τους επιτρέπει να υποστηρίξουν οικονομικά τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ συμμετέχουν εθελοντικά στις δράσεις. Κάθε χρόνο στις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συμμετέχουν περισσότεροι από 200 εθελοντές και ακόμη υπάρχει ανάγκη για περισσότερους. Η βοήθεια τους, η θετική τους διάθεση και η ειλικρινής υποστήριξη τους είναι πολύτιμη και η εθελοντική οργάνωση οφείλει πολλά σε αυτούς.

 Επιμέλεια,

Νίκος Γαργαλάκος

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s